Dünyada en yüksek kapasiteye sahip ikinci temiz enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi, geçen yılki rekor kapasite artışıyla yenilenebilir enerjideki payını yüzde 27’ye taşıdı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, küresel yenilenebilir enerji kurulu gücü geçen yıl sonu itibarıyla 2 bin 800 gigavata yükseldi.
Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği raporunda, “Türkiye toplam kurulu güç kapasitesiyle dünyada 11. sırada yer alırken, rüzgar enerjisi kapasitesini güçlendirmeyi kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor.” ifadeleri kullanıldı.
Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi geçen yıl kaydedilen 93 gigavatlık artışla yıl sonunda 744 gigavata ulaştı.
Son 15 yılda kaydettiği dünya ölçeğinde başarı ile rüzgâr enerjisi kurulu gücünü 182 kat artırarak 2020 yılı sonunda 9 bin 305 Megavata (MW) çıkaran Türkiye, bu başarısı ile Avrupa’da 7’inci sırada yer alıyor. İzmir ise bin 798 MW kurulu güç ile açık ara “Türkiye’nin Rüzgâr Enerjisi Başkenti” olma ünvanını koruyor. Her beş rüzgâr türbininden birisine ev sahipliği yapan İzmir, Türkiye’de faaliyet gösteren dört rüzgâr kanadı fabrikasının tümüne ev sahipliği yapma özelliğine de sahip.
İklim değişikliğiyle mücadele ve cari açığın azaltılması için Türkiye’nin elektrik üretim portföyünde 49 bin megavat kurulu güce ulaşan yenilenebilir enerji kaynakları büyük önem arz ediyor. Bu kaynaklar içinde hidroelektrikten sonra en yüksek kapasiteyi yaklaşık 9 bin megavatla rüzgar enerjisi oluşturuyor.
Geçen hafta üst üste rekor üretim gerçekleştirilen rüzgar türbinlerinin faaliyete girerek elektrik üretmeye başlaması yaklaşık 5 yıl gerektiriyor.
Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin emre amade elektrik kurulu gücü 98 bin 800 megavat seviyesine yükseldi.
İklim değişikliğiyle mücadele ve cari açığın azaltılması için Türkiye’nin elektrik üretim portföyünde önemli bir yer tutan temiz enerji kaynakları, bu kapasitenin 51 bin 900 megavatını oluşturdu.
Yenilenebilir enerjide yerli aksam destek oranlarını belirleyen yönetmelik yayımlandı. Buna göre, yerli aksam destek fiyatından (YADF) faydalanmak isteyen başvuru sahibine ait elektrik üretim tesislerinde kullanılacak aksam veya bütünleştirici parçaların planlanan imalat programları, başvuru sahibi tarafından Bakanlığa sunulacak.